Založ si blog

Mária

Pozerala sa na svoje chudé ruky. V priebehu dvoch mesiacov schudla skoro desať kíl. Vždy bola štíhla, teraz už skoro spriesvitnela. Nejedla, trápila sa. Začali jej vypadávať vlasy. Prepadnuté líca, veľké tmavé oči, v ktorých sa odrážal strach. Niekedy sa človek najviac bojí sám seba. Po skončení materskej dovolenky s mladším synom si začala hľadať prácu. V novinách našla inzerát ponúkajúci zaujímavú pozíciu a spĺňala všetky podmienky. Prihlásila sa spolu s kamarátkou. Onedlho zazvonil telefón a prišlo pozvanie na pohovor. O štrnástej, v kaviarni miestneho hotela, nakoľko firma sídli v inom meste a tu len otvára svoju pobočku, nech prídu obe. Káva, minerálka a viac si ani jedna nepamätá. Znásilnenie, trestné oznámenie. Súd. Vyhrážky a následné prenasledovanie. Bála sa aj pozerať z okna, často tam videla cudzie autá, ktoré pozorovali dom. Interrupcia. Zvláštny pohľad manžela. Výčitky, kvôli nechcenému, ale aj tak zabitému dieťaťu. Čo ak to bolo dievčatko, po ktorom vždy tak túžila? Kvôli obrovskému vypätiu skončila na psychiatrii s diagnózou schizofrénia… Ležala na posteli, občas priviazaná, občas jej bolo lepšie a v nočnej košeli a v župane sa prechádzala nemocničným parkom. Mala rada slnko, ktoré jej prehrievalo stále studené telo a lúčmi sa hralo s čiernymi hustými vlasmi. Niekedy mala dni, kedy sa cítila dobre. Bola veselá, smiala sa, predstavovala si, ako sa bude hrať doma s deťmi, ako im bude pomáhať písať úlohy do školy. Upečie im ich milovaný čokoládový koláč. Hodiny sa túlila k manželovi, hladkala ho po ruke a snívala o tom, ako dokončia a zariadia ich domček. Niekedy to bolo peklo. Meravo ležala, pozerala do stropu. Nechcela vidieť nikoho, plakala, triasla sa.
Pozerala na svoje chudé ruky. Pozerala do zrkadla v kúpeľni a nespoznávala samú seba. Ľudská troska, ktorej bytie bolo závislé na liekoch od psychiatra. Ustavičné pády, ktoré stáli veľa energie ju, aj celú rodinu. Už nevládze, nevládze ďalej… Zobrala fľaštičku liekov, všetky prehltla a zapila vodou. O pol hodinu sa vráti manžel s deťmi, šiel po ne do škôlky.
Vlado sa vrátil skoro po troch hodinách. Zobral ešte deti na prechádzku a zmrzlinu, vonku bolo pekne a sám potreboval byť na vzduchu. V dome bolo ticho. Potom si všimol obraz, ktorý mu do smrti ostane v hlave. Mária ležala na zemi. Studená, mŕtva. Vo veku dvadsaťdeväť rokov pokus o výkrik neostal pokusom, ale odišla navždy. Jeho milovaná Mária. Vrátil sa neskoro.

Nadránom si želám. ..

12.07.2012

Želám si Aby ešte chvíľu Bola tma Bruškami prstov Malými krôčikmi Cupkám Po tvojej ruke A užívam si Posledné sekundy Pred svitaním Potom ťa pošteklím Mihalnicami na ramene A postrapatím vlasy Ty len ospalo V polospánku vzdychneš A silnejšie Ma privinieš Nech ešte spím V nadýchaných perinách S vôňou levandule A nočnej lásky

Iba chvíľu

28.05.2012

Počkaj Iba chvíľu A neboj sa Ticha Bez slov Ostaneme ležať Len tak polonahí S lúčmi slnka Presvitajúcimi Cez žalúzie Poďme sa stratiť Do tmy Pod prikrývku A zachytiť Prejav života Pravidelný tlkot Kdesi tam V tebe

Májová

28.05.2012

V májovom slnku Som schúlená Do periny z padákov Mäkkej púpavy Splývam Vo vetre Plnom peľu S odtlačkom pier Trochu viac Ako purpurovým Pod kľúčnou kosťou Bozkávaš mi vlasy A vraj vieš rozlíšiť Drobný rozdiel V mojich očiach Hru svetla Pamätáš Ako si ma učil Hľadať zajtrajšok Letieť z veže Čarovať s oblakmi Ja teba Čítať básne S chuťou Nostalgickej Čiernej [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 76
Celková čítanosť: 116633x
Priemerná čítanosť článkov: 1535x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy